Marken

markenHet voormalige eiland Marken ligt in de Gouwzee en werd in 1957 via een dijk verbonden met het vaste land. Marken staat in binnen- en buitenland bekend om haar monumentale houten huizen en klederdracht.

Unieke Werven

Marken werd pas in de twaalfde eeuw een eiland. In de veertiende eeuw verloren de kloosterlingen het eiland aan graaf Willem IV. Een deel van het eiland werd aan bewoners verkocht en de rest van het eiland aan de poorters van Amsterdam. Toen de monniken verdreven waren, werden de dijken minder goed onderhouden en vonden meer en meer overstromingen plaats. Om de overlast van water te beperken, begonnen de Markers op werven te bouwen, kunstmatig opgeworpen heuvels. Toen er op de werven geen plaats meer was, werd er in stroken tegen de werven aan paalwoningen gebouwd. Tegenwoordig zijn er nog vijftien werven, waarvan er twaalf bewoond zijn. Op de werven staan de kleine, eenvoudige houten huisjes veelal dicht tegen elkaar geplaatst. De ruimtes onder de paalwoningen zijn tegenwoordig dichtgemaakt, omdat door de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 de dreiging van het hoge zeewater grotendeels was verdwenen. Wandelen over de werven tussen de houten huizen, over ophaalbruggen en door smalle steegjes …. het geeft u het idee terug in de tijd te zijn.

Marken: het blijft een echt eiland

Mede dankzij de dijkverbinding werken tegenwoordig veel Markers op het vaste land. Daarnaast kwamen er op Marken forensen wonen en werden er op bescheiden schaal woningen gebouwd. Daarvoor waren er alleen woningen op de verschillende werven (verhogingen in het landschap) op Marken. Ondanks de aanleg van de dijk heeft Marken zijn charme en eilandkarakter weten te behouden. Door (onder andere) haar unieke woningbouw komen er jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers in Marken. Verschillende inwoners van Marken dragen tijdens hoogtijdagen nog de traditionele klederdracht. Net als bij de andere kernen steekt de toren van de Hervormde Kerk markant boven Marken uit. Binnenin de kerk hangen authentieke scheepsmodellen. Een bezoekje waard dus!

Ontdek de klederdracht

Vroeger werd op Marken klederdracht gedragen. Dit gebeurt in mindere mate nog steeds, bij belangrijke gebeurtenissen of op bijzondere feestdagen als Koninginnedag. De Marker kleding is erg kleurig, met veel rood. Alleen wanneer een Marker in de rouw is draagt hij of zij gedekte tinten.