Omgeving Waterland

Bijna de helft van het totale oppervlak van Waterland bestaat uit water (maar liefst 5.000 hectare). Het landelijke gedeelte van Waterland is zo uniek dat het door het Rijk is aangewezen als Nationaal Landschap, door de bijzondere cultuurhistorische, natuurlijke en landschappelijke kwaliteiten.

Waterland bestaat uit de kernen Monnickendam, Marken, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Overleek, Purmer, Watergang, Uitdam en Zuiderwoude. Elke plaats heeft zijn eigen charme en allemaal zijn ze het bezoek meer dan waard door hun cultuurhistorische achtergrond en hun landelijke uitstraling. Geniet van de goed bewaarde monumenten en de oude stads- en dorpsgezichten.

Door al dat water heeft Waterland een groot aanbod op het gebied van waterrecreatie; van zeilen op het Marker- of IJsselmeer tot gezellig op een terrasje aan het water zitten in één van de pittoreske plaatsen die de gemeente rijk is. Waterland verkennen per boot? Fluisterboot, motorboot, roeiboot of kano; op het water tussen het riet met een zacht briesje ervaart u Waterland op zijn best. Waterland leent zich ook uitstekend voor wandel- en fietstochten. Het decor wordt gevormd door open graspolders, veenriviertjes en lintdorpen met kleurrijke houten huizen en stolpboerderijen.

De plaatsen in Waterland hebben een goede verbinding met Amsterdam, per auto, openbaar vervoer en fiets.


Zuiderwoude B&BZuiderwoude

Zuiderwoude is het oudste dorp van de gemeente Waterland en ligt 10 kilometer ten noorden van Amsterdam, middenin de driehoek tussen Broek in Waterland, Monnickendam en Uitdam. Per bus vanuit het vlakbij gelegen Broek in Waterland zijn Amsterdam-Centrum en de omliggende plaatsen goed bereikbaar: Amsterdam Centraal Station (15 min.), Monnickendam (5 min.), Marken (15 min.), Volendam (10 min.), Edam (20 min.). Het dorp heeft circa 350 inwoners, een dorpshuis, een basisschool en een kerk. De hervormde kerk is in 2004 gerestaureerd en op afspraak te bezichtigen. Sinds 2007 bezit de kerk een monumentaal orgel uit 1863, gerestaureerd en geplaatst achter het oude zgn. Knipscheer front. De kerk biedt regelmatig onderdak aan culturele activiteiten en tentoonstellingen (zie programma).


Broek in Waterlandbroekinwaterland

Broek in Waterland is een pittoresk dorp. U kunt er wandelen door het beschermde dorpsgezicht (met monumentale huizen en galerieën). Op uw kanotochten moet u er beslist doorheen varen; dat biedt u een mooi zicht vanaf het water op de goed bewaard gebleven houten huizen, stammend uit de 17e en 18e eeuw, voornamelijk gelegen aan het Havenrak. Broek heeft twee gezellige restaurants.


monnickendamMonnickendam

Monnickendam ligt direct aan de Gouwzee, met een mooie historische oude binnenstad. De vele authentieke huizen stammen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Het stadje heeft een gezellig centrum met leuke winkels, restaurants en een jachthaven. Monnickendam huisvest ook Suitehotel Posthoorn, waarvan het restaurant in 2008 een Michelinster behaalde.


Volendamvolendam

Volendam is wereldberoemd door de klederdracht en de gerookte paling. De haven met de visafslag vormt het levendige centrum waar vissersschepen, oude botters, pleziervaartuigen en jachten gemoedelijk naast elkaar liggen. Achter de dijk ligt het ‘Doolhof’: nauwe straatjes zonder vastomlijnd stratenpatroon.


edamEdam

Edam is o.a. bekend om de Edammer kaas. De stad is een parel aan de voormalige Zuiderzee, echt een openluchtmuseum. Wandelend door de oude kern ziet u vele goed bewaarde monumentale huizen, kerken, havens, grachten en pleinen. Beroemd zijn ook de Dam en de Kaaswaag. Een begeleide stadswandeling is aan te bevelen. In Edam zijn enkele goede restaurants.


Markenmarken

Het voormalige eiland Marken ligt in de Gouwzee en werd in 1957 via een dijk verbonden met het vaste land. Marken staat in zowel binnen- als buitenland bekend om haar monumentale houten huizen en klederdracht. Veel huizen zijn op palen gebouwd, als voorzorg tegen de overstromingen die het eiland regelmatig teisterden toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was.

Meer over Marken