Fietsen

fietsen in waterlandOp korte rijafstand van Amsterdam vindt u een van de meest authentieke plaatsen van Nederland. Hier kunt een bezoek brengen aan het eerste industrieterrein van Nederland, de Zaanse Schans, en daarnaast de authentieke sfeer van de opmerkelijke IJsselmeersteden en -dorpen ervaren.

De Zaanse Schans

Hier in de Zaanse Schans kunt u de 21e eeuw achter u laten. De traditionele 17e en 18e eeuwse huizen zijn bijna allemaal groen en wit geschilderd, de straten zijn bekleed met kinderkopjes en hebben aan weerszijden een bomenrij, aan beide kanten van de rivier staan molens en pittoreske boogbruggen kruizen smalle afwateringsslootjes. De sfeer is er een van rust en vrede. Maar de Zaanse Schans is meer dan alleen een openluchtmuseum; het is een echte gemeenschap, een levend en werkend dorp.

De Zaanse Schans biedt veel activiteiten en culturele hoogtepunten, zoals de tingieterij gevestigd in een aantrekkelijk 18e eeuws theehuis, het Nederlands Klokken Museum, een traditionele kruidenierswinkel, het huis van een rijke koopman met een overzicht van traditionele klederdracht, een kaasboerderij, een klompenwinkel en een aantal molens. Alles bij elkaar genomen representeert de Zaanse Schans een authentiek stukje Nederland.

Stadjes en dorpen van Noord-Holland

De provincie Noord-Holland telt vele karakteristieke dorpen en stadjes die aan het enorme IJsselmeer gelegen zijn. Naast watersporten en vissen kunt u langs de waterkant fietsen op een van de meest adembenemende fietsroutes van Nederland. Op deze route komt u langs pittoreske dorpen en stadjes die handel dreven sinds 1602, het jaar waarin de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgericht werd.

De geïsoleerde eilandgemeenschap Marken maakt pas sinds 1957 deel uit van het vasteland; sinds de bouw van de Afsluitdijk. Veel mensen dragen hier nog steeds de traditionele klederdracht en veel van de oude huizen zijn op terpen gebouwd om ze te beschermen tegen overstromingen.

Voor een ontspannend dagje met typisch Nederlandse landschappen bezoekt u Monnickendam. Het naburige Broek in Waterland is een charmant 17e-eeuws dorp omringd door een adembenemend landschap.

De folklore van Volendam leeft nog steeds als nooit tevoren! Een aantal van de grootste attracties hier zijn de uitstallingen met klederdracht en de verse vis die u bij de pittoreske haven kunt kopen. Die ongebruikelijke huizen in het dorp worden alle kanten op gebouwd. Pas op dat u niet verdwaald in het doolhof van smalle straatjes en steegjes.

Het naburige Edam heeft ook een rijke zeevaartgeschiedenis, maar is natuurlijk beter bekend om de Edammer kaas. Net als in Alkmaar en Gouda kunt u hier tijdens de zomer de kaasmarkt bezoeken.

De geschiedenis van Enkhuizen kunt u herbeleven in het Zuiderzeemuseum, dat alleen over het water of te voet te bereiken is. Hier zijn huizen, winkels en werkplaatsen die kenmerkend zijn voor Zuiderzeesteden en -dorpen gereconstrueerd.

De Beemster was de eerste polder van Nederland en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In deze streek vindt u de mooie dorpen Graft en De Rijp.